Николай Велев, БТА Речта за състоянието на съюза е един странен

...
Николай Велев, БТА Речта за състоянието на съюза е един странен
Коментари Харесай

Западни издания гадаят политическото бъдеще на Фон дер Лайен след речта й

Николай Велев, Българска телеграфна агенция

 

" Речта за положението на съюза " е един чудноват обред, написа в днешния си брой в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

От седмици на уеб страницата на Европейската комисия беше поместен часовник, който отброяваше оставащото време до събитието. Сякаш появяването на ръководителя на комисията пред Европейския парламент е началото на задача до Луната, разяснява немското издание.

Когато през вчерашния ден в 9 ч. Урсула фон дер Лайен излезе пред европейските чиновници, множеството жители на Европа евентуално са имали по-добри занимания от това да слушат едночасова тирада. От друга страна за Европейска комисия и евродепутатите това е кулминационна точка, която те чакат с неспокойствие.

Фон дер Лайен обаче не сподели нищо пред слушателите в пленарната зала в Страсбург по главната тематика, която ги интересуваше – дали ще се кандидатира на председателския пост за втори следващ мандат, отбелязва немският вестник.

 

Тя се намира в комфортна изходна позиция. Християндемократите към този момент обявиха, че ще поддържат кандидатурата ѝ, а множеството от останалите партии изпитват компликации в намирането на най-хубавите претенденти, които да се изправят против нея.

Освен това Фон дер Лайен има още време и може да изчака дълго преди да излезе от укритието си и да се впусне към полето на партийно-политическата конкуренция. Според някои източници Европейската национална партия евентуално няма да разгласи водещия си претендент преди края на март, когато до европейските избори ще остават единствено два месеца, обобщава " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

В траялата към час тирада ръководителят на Европейска комисия не отговори на решаващия въпрос за политическото ѝ бъдеще след европейските избори през юни идната година - тя не направи никакъв намек дали ще се стреми към втори петгодишен мандат, написа в. " Хамбургер абендблат ".

Въпреки това 64-годишната Фон дер Лайен сложи акцент върху плануваните за идващите месеци планове и разгласи започването на следствие против китайските дотации за електрически автомобили, както и началото на подготовката за присъединението на нови страни членки към Европейски Съюз, измежду които и Украйна.

Освен това стана въпрос и за досегашните триумфи в битката против незаконната миграция и за напъните в региона на опазването на климата. Някой би могъл да изтълкува думите ѝ като неофициална тирада за преизбирането ѝ на поста ръководител на Европейска комисия, само че сходна цел не беше явна, показва изданието.

Фон дер Лайен остана вярна на себе си и към този момент остави политическите си проекти за бъдещето отворени. Една от вероятните аргументи е, че тя няма предпочитание да стартира предизборна акция в този миг и желае да продължи с значимите планове на Европейски Съюз още няколко месеца, разяснява вестникът.

Има обаче и догатки, че американският президент Джо Байдън избира тя да наследи Йенс Столтенберг като общоприет секретар на НАТО и тя желае да си резервира тази опция. Столтенберг ще се отдръпна дефинитивно от службата си през лятото на идната година, добавя " Хамбургер абендблат ".

Фон дер Лайен е някогашен министър на защитата и е считана за съвършен претендент за общоприет секретар на алианса. Смяната на длъжността ѝ обаче е обвързвана със загуба на власт.

В качеството си на ръководител на Европейска комисия Фон дер Лайен управлява към 32 000 чиновници и дава отговор за новите закони в Европейски Съюз. Освен това тя взе участие в съвсем всички огромни интернационалните срещи на върха като представител на Евросъюза.

Генералният секретар на НАТО въпреки това е виновен най-много за посредничеството сред другите ползи на страните членки и показва алианса пред обществеността. В интернационалния щаб на НАТО работят едвам към 1000 цивилни и 500 военнослужещи, обобщава. " Хамбургер абендблат ".

Речта на Фон дер Лайен за единството на съюза беше допустимо най-близко до стартирането на предизборна акция, написа от своя страна " Политико ".

Тя раздаде политически дарове на всяка група, която ще има думата за преизбирането ѝ, като най-големият беше за Макрон. Париж оказва мощен напън върху Европейска комисия за започването на следствие против субсидирането на електрически автомобили, импортирани от Китай, само че някои страни реагираха на това скептично, добавя изданието.

Фон дер Лайен обаче, която заема поста си значително с помощта на Макрон, отхвърли опасенията им и съобщи: " Днес аз мога да разглася, че комисията стартира следствие за дотациите за електрически автомобили, внасяни от Китай. Европа е отворена към конкуренция, само че не и за съревнование към дъното ".

Този ход не бе изключително потребен що се отнася до социалистите, само че някои от тях ще намерят разтуха в обещанието на ръководителя на Европейска комисия да се придържа към главните стълбове на промените, свързани със " Зелената договорка ", както и да работи за обновяването на правната рамка за миграцията в Европейски Съюз, написа още " Политико ".
И следва значимият въпрос за това, което Фон дер Лайен не сподели. Особено по напрегнатата тематика за върховенството на закона в евросъюза.
Брюксел води битка за превъзходство с популистките десни държавни управления на Унгария и Полша, които неведнъж и намерено се противопоставяха на престижа на европейските съдии.

Фон дер Лайен обаче не загатна поименно нито една от двете страни, до момента в който говореше за върховенството на закона. " Това може да се дължи на краткотрайна загуба на паметта или просто е решила, че е по-добре да избегне появяването на всеобщо споделян видеоклип, в който подлага на критика две страни, чиято поддръжка ще ѝ е нужна, с цел да завоюва втори мандат в " Берлемон ", разяснява " Политико ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР